HPV (ویروس پاپیلومای انسانی)

HPV (ویروس پاپیلومای انسانی)
چهارشنبه 18 می 2016

HPV ( ویروس پاپیلومای انسانی Human Popilloma virus )

مقدمه:

ویروس پاپیلومای انسانی HPV ویروسی است که باعث سرطان سرویکس و زگیل های تناسلی می شود. طولانی شدن عفونت با بعضی از انواع HPV می تواند منجر به سرطان سرویکس شود.( این سرطان، سالانه ۱۰۰۰۰خانم در آمریکا را درگیر می کند). همچنین HPV می تواند باعث سرطان های وولو، واژن و مقعد شود ولی شیوع سرطان گردن رحم بسیار بیشتر است.
دو واکسن(Cervarix®/ ® Gardasil) برای جلوگیری از عفونت ، با انواع HPV ایجاد کننده سرطان سرویکس در دسترس است. امید است که این واکسن ها تعداد خانم هایی که مبتلا به سرطان و پیش سرطان سرویکس می شوند، را به طرز چشمگری کاهش دهد.
در این مقاله در مورد HPV بحث می شود.

HPV چیست؟

ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) ویروسی است که از طریق تماس پوست با پوست  مثل روابط جنسی، رابطه دهانی یا مقعدی یا هر رابطه ای که نواحی جنسی دخیل باشند(تماس دست با آنها) انتشار می یابد.
کاندوم نمی تواند کاملاً از عفونت با HPV جلوگیری می کنند، چون کاندوم تمام نواحی جنسی را نمی پوشاند. افراد با لمس اشیاء مانند دستشویی فرنگی به HPV دچار نمی شوند.
احتمال عفونت با HPV با افزایش تعداد شریک های جنسی که یک نفر یا شریک های جنسی فرد دارد افزایش می یابد. تخمین زده می شود که حدود ۹۵-۸۰% از کسانی که یکی از شرایط فوق را دارند به عفونت با HPV دچار می شوند. بیشنر خانم ها و آقایان بین ۲۵-۱۵ سالگی به عفونت با HPV دچار می شوند.
بیشتر کسانی که دارای ویروس HPV هستند علامتی ندارند و بعد از ۲ سال حتی بدون درمان، عفونت در آنها خوب می شود.
در ۲۰-۱۰ % افراد، عفونت باقی می ماند. این افراد شانس بیشتری برای ابتلا به سرطان و پیش سرطان سرویکس دارند. هر چند معمولاً ۲۰ سال طول می کشد تا عفونت با HPV به سرطان سرویکس تبدیل می شود. به این ترتیب برای تشخیص زودرس ناهنجارهای سرویکس قبل از انکه به سرطان تبدیل شوند، تست های منظم انجام شود.
بیشتر از ۱۰۰ نوع HPV تا کنون کشف شده است و ۴۰ تا از این ها، سرویکس را درگیر می کنند و ۱۵ نوع از این ۴۰ نوع باعث سرطان سرویکس می شوند. محققان انواع HPV را در دسته کم خطر و پر خطر در ایجاد سرطان سرویکس، بارگذاری کرده اند.
·  انواع ۶ و ۱۱ HPV : باعث ۹۰% از زگیل های تناسلی می شود. این گونه ها در دسته کم خطر قرار می گیرند، چراکه باعث سرطان سرویکس نمی شوند.
·  انواع ۱۸ و ۱۶ جزء دسته پر خطر است و باعث بیشتر  سرطان های سرویکس می شوند(حدود۷۰%). نوع ۴۵ و ۳۱ هم در گروه پر خطر است و حدود ۱۰-۵% از سرطان های سرویکس را باعث می شود.
دو نوع واکسن HPV در دسترس و قابل استفاده است. باید پزشک خود درباره تعیین نوعی که برای شما بهتر است صحبت کنید.
·  Gardasil ® به جلوگیری از عفونت با ۴ نوع ویروس HPV (18و۱۶و۱۱و۶) کمک می کند.
·  Cervarix® از عفونت با نوع ۱۸و ۱۶ HPV جلوگیری می کند و ممکن است بر ضد انواع ۳۱ و ۴۵ هم از بدن محافظت کند.

 

زمان و میزان دز داروها:

Gardasil ® باید طی سه جلسه تزریق شود، دز دوم و سوم بعد از تزریق اولین دز دارو، به ترتیب بعد از ۲ و ۶ ماه زده مشود.
Cervarix® هم باید طی سه جلسه تزریق شود، ولی برنامه تزریق کمی با Gardasil (گارداسیل) متفاوت است، تزریق دز دوم و سوم باید به ترتیب یک و شش ماه بعد از اولین تزریق دارو انجام شود.
روشن نیست که اگر واکسن کمتر از سه جلسه زده شود باز هم تاثیر گذار است یا خیر. اگر یک جلسه را تزریق نکرده اید، با تیم درمانتان در مورد تعداد زمان دوزهای مورد نیاز صحبت کنید.

 

چه کسانی باید واکسینه شوند؟

در آمریکا توصیه می شود تمامی دختران و زنان بین ۹ تا ۲۶ سال واکسن HPV بزنند.
با تزریق هر دو واکسن قبل از شروع فعالیت جنسی، بیشترین حفاظت در برابر HPV وجود خواهد داشت. تزریق واکسن بعد از عفونت با HPV به رهایی از این بیماری کمکی نمی کند. هر چند اگر فرد کمتر از ۲۶ سال داشته و فعالیت جنسی خود را آغاز کرده ، دچار زگیل تناسلی بوده ، نتیجه آزمایش HPV مثبت بوده است یا پاپ اسمیر  غیر نرمال داشته ، هم چنان واکسن HPV می تواند سودمند باشد.

 

تا چه زمانی فرد مصون است؟

محققان مدت زمان دقیقی که واکسن HPV بدن را در برابر عفونت با آن محافظت می کنند نمی دانند. تحقیقات کلینیکی نشان داده است که فرد حد اقل تا ۵ سال مصون است.

 

آیا همچنان به پاپ اسمیر احتیاج است؟

قبل از تزریق واکسن HPV به معاینه لگن و آزمایش سرطان سرویکس (مثل پاپ اسمیر) احتیاجی نیست. غربالگری برای سرطان سرویکس( پاپ اسمیر) باید از ۲۱ سالگی یا ۳ سال بعد از اولین رابطه جنسی آغاز شود.
هر چند تزریق واکسن HPV به این معنا نیست که دیگر نباید تست های غربالگری سرطان سرویکس را انجام دهید. سایر انواع HPV که با واکسن از عفونت با آن ها پیشگیری نشده است ، می توانند باعث سرطان سرویکس شوند.

 

عوارض و موارد احتیاط در واکسن HPV:

واکسن HPV می تواند باعث قرمزی، التهاب و درد و تورم در نزدیکی ناحیه تزریق شود. ممکن است بعداز گارداسیل  Gardasil فرد دچار شوک شده  یا لخته خون در بدنش ایجاد شود. هیچ عارضه طولانی مدتی تا کنون برای واکسن HPV مشاهده نشده است.
با این که تاثیر این واکسن روی جنین شناخته شده نیست ولی توصیه می شود خانم های باردار این واکسن را نزنند.
علیرغم نگرانی های اخیر درباره خطر واکسن، ولی بیشتر متخصصان اعتقاد دارند که فایده این واکسن بر ضرر و خطرات آن غلبه می کند.

 

آیا واقعاً واکسن نتیجه بخش است؟

نتایج تحقیقاتی که در مورد واکسن HPV نشان می دهند که این واکسن بسیار در جلوگیری از عفونت با این ویروس و ایجاد سرطان و پیش سرطان های ناشی از آن، موثر و تاثیر گذار بوده است.
این واکسن در آمریکا و دیگر مناطق برای خانم ها و آقایان ۹ تا ۲۶ ساله وجود دارد. فایده واکسن HPV برای مردان این است که از ایجاد زگیل های تناسلی و انتقال HPV به شریک یا شرکای جنسی خود جلوگیری می کند.

 

سایر عفونت و بیماریهای مقاربتی:

واکسن HPV کامل و عالی نیست، ممکن است خانمی واکسینه شده باشد و باز هم دچار عفونت با HPV شود، علاوه بر آن، این واکسن از بیماریهای مقاربتی مثل ایدز(HIV) ، جلوگیری نمی کند.
مهم است که افراد روابط جنسی کم خطرتری برای کاهش خطر بروز و انتقال تمام بیماریهای مقاربتی داشته باشند. می توان با استفاده از کاندوم (برای خانم ها و آقایان) در انواع روابط جنسی تا حدی این مشکل را رفع کرد.

ارسال نظر