مشاوره بلوغ جنسی :

مشاوره بلوغ جنسی :
سه‌شنبه 23 فوریه 2016

بلوغ در لغت معنی رسیدگی و پختگی است و مشخصه دورانی از زندگی محسوب میu200cشود که فرد از دنیای کودکی فاصله میu200cگیرد و در مسیر تکامل جسمی و روحی قدم برمیu200cدارد. اهمیت این دوره کوتاه، اما سرنوشتu200cساز در زندگی فردی و اجتماعی انسان به قدری است که در دنیای امروز ، بهداشت بلوغ و مناسبات اجتماعی و رفتاری آن به یکی از شاخصهu200cهای مهم برای سنجش میزان رشدیافتگی جوامع تبدیل شده است.

کمبود آگاهی در زمینهu200cهای رفتاری و روانی و بهداشت جنسی دوران بلوغ ، xa0بیشتر در رفتار بزرگسالان در تقابل با نوجوانان نمایان میu200cشود.

مشاوران ما ، آموزشu200cها را چه به صورت مستقیم و چه به صورت غیر مستقیم در این زمینه ارائه می نمایند.

 

 

بلوغ

بلوغ :

  • مرحلهu200cای از رشد انسانxa0است که باعث گذار از کودکی و رسیدن به بزرگسالی میu200cشود. فردی که دوران بلوغ را پشت سر گذاشته باشد بالغ نامیده میu200cشود و از نظر جنسی، توانایی تولید مثلxa0دارد. بلوغ بیشتر اشاره به تغییرات جسمانی در بدن مرد و زن دارد. این دگرگونی با نام بلوغ جسمانی شناخته میu200cشود. علاوه بر آن بلوغ روانیxa0نیز اشاره به رشد روانی و شخصیتی فرد دارد. بلوغ جسمانی معمولاً در دورانxa0نوجوانیاتفاق میu200cافتد. بلوغ روانی دیرتر و پس از بلوغ جسمانی روی میu200cدهد. بلوغ اجتماعی مرحله تکاملی بلوغ انسان است که موجب تعیین شخصیت اجتماعی فرد میu200cشود.

 

انواع بلوغ :

  • بلوغ جسمانی ،xa0یا تغییرات فیزیکی و فیزیولوژیکی در بدن کودک. بلوغ جسمانی معمولاً نخستین بلوغ است.
  • بلوغ روانی ، تغییرات روانشناختی و شخصیتی در سنین نوجوانی و جوانی که باعث گذار از کودکی به بزرگسالی میu200cشود.
  • بلوغ اجتماعی ،xa0تکمیل و مشخص شدن جایگاه اجتماعی فرد در جامعه و کارکرد وی.
  • بلوغ هیجانی ،xa0سنی که در آن فرد توانایی کنترل هیجانات و احساسات خود را پیدا میu200cکند

 

بلوغ جسمانی :

  • بلوغ جسمانی به مجموعه تغییرات فیزیکی و فیزیولوژیکی در بدن انسان و سایر جانوران گفته میu200cشود که بر اساس آنها، بیشتر بر اثر ترشح هورمونهایxa0گوناگون، بدنxa0کودک تبدیل به بدن بزرگسال میu200cشود. بیشتر این تغییرات جنبهٔ جنسی دارند و به غدد و اندامهای جنسی مرتبط میu200cشوند. به همین علت بلوغ باعث ایجاد آمادگی، احساس نیاز و توانایی سکسxa0و تولید مثل میu200cشود. زمان، فرایندها و نشانهu200cهای بلوغ در پسرانxa0وxa0دخترانxa0متفاوت است. جهش بلوغ اصطلاحاً به رشد جسمانی بسیار سریعی گفته میu200cشود که معمولاً در اوایل بلوغ رخ میu200cدهد که در نهایت موجب افزایش قد، وزن و رشد عضلات بدن میu200cشود

 

نشانه های مشترک بلوغxa0:

  • برخی نشانهu200cهای بلوغ در دختران و پسران هر دو دیده میu200cشود:
  • افزایش قد
  • افزایش وزن
  • رویش مویزیر بغل
  • رویش موی درxa0نواحی شرمگاهی
  • تمایل به جنس مکمل
  • افزایش ترشح غدد پوستی و بوی بدن

 

 

 

آشنایی با بلوغ پسران :

 

AndroidOnlineNewsImage

 

 

  • بلوغ زمان تغییرات سریع و یکی از مراحلی است که در سرتاسر طول حیات زندگی هر فردی با تغییرات مشخص و رشد سریع در همه اندام های بدن همراه است. این رشد سریع و ناگهانی یک تا دو سال قبل از این که پسر یا دختر به بلوغ جنسی برسند شروع می شود و شش ماه تا یک سال بعد از آن هم ادامه می یابد، بنابراین دوره ی کامل این مرحله رشد سریع، حدود سه سال طول می کشد. تغییرات ناگهانی و سریعی که هنگام بلوغ اتفاق می افتد موجب سراسیمه شدن، دستپاچگی و نگرانی نوجوانان شده و در خیلی از موارد منجر به بروز رفتارهای ناهنجار و غیر مطلوبی در آنان می شود.
  • بلوغ در پسران دیرتر از دختران روی میu200cدهد و معمولاً سنین ده تا شانزده سالگی زمان بروز بلوغ جسمانی در پسران است. سرعت بلوغ نیز در پسران کمتر از دختران است و به همین دلیل دوران بلوغ و تکمیل نشانهu200cهای آن در پسران بیش از دختران طول میu200cکشد
  • در پسرها غده هیپوفیز واقع در قاعده مغز شروع به ترشح هورمونu200cهایی میu200cکند که بیضه را برای تولید هورمون جنسیxa0مردانه یعنی تستوسترون تحریک میu200cکنند. این هورمونu200cها باعث ایجاد تغییراتی مثل بزرگی اعضای تناسلی و رشد موی بدن و سپس تولید اسپرم و افزایش میل جنسی میu200cشوند
  • چون در مراحل بلوغ (قبل و بعد از بلوغ جنسی) نوجوان با تغییرات و مشکلاتی مواجه می شود. باید والدین یا آنان که با نوجوان نزدیک تر هستند به آرامی تر و با توضیح کافی او را در جریان این تغییرات قرار دهند…
  • بروزصفات ثانویه جنسیxa0در مرحله ی قبل از بلوغ (اولین انزال) یعنی خروج منی در پسران آشنا کردن نوجوانان با مسایلی که در دوره ی بعد از بلوغ ممکن است برای آنان پیش بیاید مانند استعمال مواد مخدر، مشروبات الکلی، مفاسد اجتماعی، معاشرت و هم نشینی با دوستان نابات و منحرف، مشاهده فیلم های ویدیویی غیر مجاز و… از مواردی است که باید به آن توجه کافی داشت.
    رعایت بهداشت فردی در زمان بلوغ و توجه به احکام شرعی و به جای آوردن نماز، روزه و غسل در مواقع لازم از دیگر مواردی است که باید با دقت و بیان روشن برای نوجوانان شرح داده شود.

delayed_puberty_boys

 

علل بلوغ :

  • از حدود پنج سال قبل از بلوغ جنسی، میزان کمی از هورمون های جنسی تولید و ترشح می شوند که این میزان به تدریج در دوران بلوغ افزایش می یابد و سبب تکامل ساختمانی دستگاه تناسلی و عمل غدد جنسی می شود.
    این هورمون ها از غده یی به نام هیپوفیز که در قاعده ی مغز قرار دارد و نیز از غدد جنسی (بیضه ها در پسران و تخمدان ها در دختران) ترشح شده و با تأثیرگذاری بر سایر غدد و اثر متقابل بر یکدیگر سبب رشد و تکامل بیضه و سایر اعضای تناسلی و بروز صفات ثانویه جنسی می شوند. این اثرات متقابل در تمام طول حیات باروری افراد ادامه دارد و به تدریج کاهش می یابد.
    بنابراین پیدایش بلوغ در اثر ترشح هورمون های جنسی است و فعالیت های هورمونی سبب بروز تظاهرات بلوغ خواهد شد. صفات اولیه جنسی مربوط به مقاربت جنسی، تولید مثل و در ارتباط با اعضای دستگاه تناسلی است و صفات ثانویه جنسی شامل رویش موی صورت و ناحیه تناسلی و بم بودن و تغییر آهنگ صدا در پسران و تغییرات اندام ها در دختران است.
    در زمان بلوغ هورمون های جنسی به تدریج افزایش می یابند و تغییرات بدنی را سبب می شوند. به نظر می رسد در سن شانزده تا هفده سالگی سطح هورمون مردانه «تستوسترون» در خون خیلی زیاد می شود و سپس به آهستگی کاهش می یابد تا در افراد بزرگسال به میزان ثابتی برسد.

 

تغییرات جسمی در دوران بلوغ :

  • هنگام رشد سریع و ناگهانی دوران بلوغ، از نظر جسمانی تغییراتی در نوجوانان به وجود می آید که اغلب موجب اضطراب، دست پاچگی و نگرانی آن ها می شود و اگر از اتفاقاتی که برای آن ها پیش می آید اطلاع و آگاهی نداشته باشند چه بسا این دل نگرانی آن ها ادامه پیدا کند و در تعدادی از نوجوانان در مراحل زندگی اثرات سوء و زیان باری بر جای بگذارد. به طور کلی در این دوران چهار تغییر مهم جسمی در نوجوانان پیدا می شود که عبارتند از:
    * تغییر در اندازه ی بدن
    * تغییر در اندام های بدن
    * رشد و تکامل صفات اولیه جنسی
    * رشد و تکامل صفات ثانویه جنسی

 

صفات ثانویه جنسی :

  • ظاهر پسران و دختران در مراحل رشد و تکامل دوران بلوغ بطور فزاینده یی با هم تفاوت پیدا می کند. این تغییر که معلول رشد تدریجی صفات ثانویه جنسی است آن ها را از هم متمایز می سازد.

 

صفات ثانویه جنسی در مردان : xa0xa0

xa0

  • رویش موهای زهار (شرمگاه)

این موها حدود یک سال بعد از شروع بزرگ شدن بیضه ها و آلت تناسلی ظاهر می شوند.

 

  • رویش موی صورت زیر بغل و افزایش موی بدنxa0
    رویش این موها پس از تکمیل رشد موهای زهار اتفاق می افتد

 

  • زبر شدن پوست

در دوران بلوغ پوست زبر شده و رنگ آن خاکستری می شود.منافذ پوست هم بازتر و وسیع تر می شوند.

 

  • فعالیت غدد چربی

در اثر افزایش فعالیت غدد چربی ممکن است جوش هایی روی صورت و پوست بدن ظاهر شوند که به آن ها آکنه می گویند و محل شایع آنها صورت است.

 

  • تغییر صدا

تغییر صدا ناشی از رشد طناب های صوتی است. صدا در ابتدا خشن و بعد بم می شود و در ابتدا کمی ناهنجار و شاید دورگه است، ولی به تدریج آهنگ صدا مطلوب تر می شود.

 

  • رشد عضلات
    عضلات (بخصوص عضلات سینه) رشد می کنند و نیرو می گیرند.

 

صفات اولیه جنسی در مردان :

  • صفات اولیه جنسیxa0مربوط به فعالیت بیضه ها و آلت تناسلی است. بیضه ها غدد جنسی مردانه و عضو اصلی تولیدمثل در مردان هستند. این غدد اسپرم مردانه و هورمون تستوسترون تولید می کنند و تولید اسپرم در تمام طول حیات مرد ادامه دارد.
    – بیضه ها در پانزده سالگی فقط بیست درصد رشد دارند و بعد از یک یا دو سال سرعت رشد آن ها افزایش می یابد و سپس کند می شود، به طوری که در هجده سالگی این رشد کامل خواهد شد.
    کمی بعد از آن که رشد سریع بیضه ها شروع شد رشد آلت تناسلی مشخصاً نمایان می شود. اولین مرحله، رشد طولی است و در تعقیب آن به تدریج بر قطر آلت افزوده می شود. اندازه ی آلت تناسلی مانند سایر اندام ها از فردی به فرد دیگر متفاوت است. بعضی از نوجوانان از نازکی آلت تناسلی خود نگران هستند و برای مدتی این احساس را دارند که رشد آن عادی نیست که البته باور غلطی است.
    اولین انزال که یکی از معیارهای بلوغ است. معمولا در هنگام خواب برای یک پسر نوجوان پیش می آید. اگر در مورد انزال چیزی به نوجوان گفته نشده باشد دچار نگرانی و اضطراب خواهد شد، ولی باید بدانید که این یکی از مراحل رشد و تکامل و امری طبیعی است.
    بلوغ و رفتار جنسی اگر در مسیر هدایت شده و درست قرار نگیرد آسیب پذیری و مخاطرات فراوانی را به وجود می آورد، بنابراین باید با آموزش صحیح و بیان روشن نوجوانان را برای یک زندگی سالم و با نشاط همراه با مسؤولیت پذیری خانوادگی آماده کنیم.

 

اشنایی با بلوغ در دخترا ن :

xa0

38273_624

 

 

  • بلوغ در دختران فرق می کند و از سن ۹ سالگی تا ۱۶ سالگی در تغییر است. به طور کلی دختران در سن حدود ۲ سال زودتر از پسران بالغ می شوند. نژاد، آب وهوا، وراثت، نوع تغذیه، شرایط فرهنگی، روابط عاطفی و اجتماعی موجب میشود که سن بلوغ در دختران تغییر پیدا کند
  • نخستین نشانه شروع بلوغ در دختران، قاعدگیxa0است که معمولااز نه تا هجده سالگی و زمانی که وزنِ دختران تقریباً به ۵۰ کیلو رسید ( دخترانِ بسیار لاغر دیرتر قاعده میشوند )آغاز میu200cشود. بطور متوسط دختران برای نخستین بار در سن سیزده سالگی دچار عادت ماهیانه یا قاعدگی میu200cشوند
  • در دختران بعد از بالغ شدن غده هیپوفیز شروع به ترشح هورمونu200cهایی میu200cکند که تخمدانu200cها را برای تولید هورمونu200cهای جنسی زنانه یعنی استروژن و پروژسترون، تحریک میu200cکنند. این هورمونu200cها باعث ایجاد تغییرات فیزیکی از جمله بزرگی پستانu200cها و لگنu200cها و رشد موهای عانه و زیر بغل میu200cشوند و به دنبال آن، تخمک گذاری و قاعدگی را تحریک میu200cکنند.
  • از نظر جسم، با رشد استخوانها و عضلات بدن بویژه استخوانxa0لگنxa0و نیز به دلیل رشد پستانها، جهش بلوغ در دختران به سرعت و در مدتی کوتاه قابل مشاهدهu200cاست. افزایش قد معمولاً تا هجده سالگی ادامه میu200cیابد
  • افزایش ترشح هورمونu200cهای استروژن و پروژسترون از عوامل بروز این تغییرات است:

 

 

Normal-Menstrual-Cycle-fig-1نشانهu200cهای بلوغ و یا صفات ثانویه جنسیxa0:

  • قاعدگی
  • رشدxa0پستانها
  • رویش مو در اطراف اندامهای تناسلی
  • رویش مویزیربغل
  • زنانه شدن صدا
  • افزایش و توزیع چربی در بدن

 

ناهنجاریu200cها :

ارسال شده در مشاوره, مشاوره بلوغ جنسی توسط کلینیک مهرمادر