تعریف: لاپاراسکوپی عبارت است از بررسی حفره صفاقی به وسیله یک دوربین که پس از ایجاد یک پنومو پریتوئن در دیواره شکمی وارد شکم می شود.
با جراحی لاپاراسکوپیک پروسهu200cهای معمول درجراحی انجام میشود به نحوی که به کاهش ضایعه حاصل از دستکاری انجامیده و بهبودی بیمار تسریع می گردد.
با این شیوه پروسه های جراحی از طریق دستکاری از راه دور در محدوده بسته حفره شکمی یا بیرون صفاقی به وسیله دوربین چشمی یا دوربین های ویدئویی و صفحه تلویزیون انجام میشود.
روند ارزیابی باید شامل بررسی رحم ،کولدوساکهای قدامی و خلفی، سطح تخمدانها و محل قرار گیری آنها و لوله های فالوپ باشد.
تزریق رنگ آبی رقیق از طریق کانولای متصل به سرویکس ،ارزیابی باز بودن لوله ها را امکان پذیر می سازد. یافته های حاصل از جراحی باید به صورت تصویری به ثبت برسندتا بتوان در مشاوره بعد از عمل و نیز برای مراجعات بعدی ،از انها کمک گرفت .لاپاراسکوپی می تواند درجات خفیف تر بیماری انسداد دیستال لوله،چسبندگیهای لگن یا آدنکس و آندومتریوز را که تاثیر نامطلوبی بر باروری دارند و با HSGxa0 قابل بررسی نیستند ،تشخیص دهد.مهمترین نکته این است که لاپاراسکوپی امکان درمان بیماری را در زمان تشخیص فراهم میu200cکند.
بنابراین لاپاراسکوپی با دو هدف تشخیصی xa0و درمانی می تواند به کار رود.
مزیتu200cهای لاپاراسکوپی
علاوه بر اجتناب از زخم های بزرگ و دردناک ناشی از دستکاری جراحی سنتی ،لاپاراسکوپیxa0 عمل جراحی را با حداقل ضایعه جداری ،اجتناب از قرار گیری احشا در معرض محیط بیرون ،کاهش دما وخشک شدن با حداقل دستکاری و کشش بافتها و اعضا امکان پذیر می سازد.بنابر این صدمه وارد آمده به بیمار به میزان بسیار زیادی کاهش می یابد
اشکالات و محدودیتu200cهای لاپاراسکوپی
- دردهای شکم و کتف به علت باد کردن شکم با گاز co2 چندان غیر معمول نیست،همچنین آمبولی گازی ،اختلال در عملکرد قلب و عروق ،پنوموتوراکس و افزایش گازکربنیک در خون که بسیار نادر است.
- ترمیم کامل احشا به خصوص اعضایی که دارای تومور باشد با محدودیتهای جدی روبرو است.
موارد کنتر اندیکه و عوامل خطرزا
- عدم توانایی عمل بیهوشی عمومی
- xa0خونریزی وسیع که نیازمند اعمال روشهای سریعبرای نجات جان بیمار باشد( صدمات، تروما،آنوریسم پاره شده،خونریزی پس از جراحی)
- انسداد روده ها
- بیماری قلبی –ریوی شدید
- اختلالات انعقادی
- چاقی
- مشکلات و بیماریهای دیواره شکمی نظیر فتق
- بارداری
مراقبات پس از عمل
- xa0در اعمال جراحی لاپاراسکوپی بدون عارضه ،در و تهوع دو علت عمده شکایت بیماران در ۲۴-۱۲
- xa0ساعت اول پس از عمل می باشد.درد پس از لاپاراسکوپی در مقایسه با جراحی باز کمتر و دوره آن نیز کوتاهتر است.
- xa0مکانهای دردناک عبارتند از:محل زخم،کتف،درد عمومی در ناحیه شکم
- xa0درد حاصل از جراحت را می توان به وسیله تجویز موضعی یک عامل بیهوشی تحت کنترل در آورد.داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی می تواند در کنترل درد مفید باشد.انتخاب داروها و تکنیکهای بیهوشی در ایجاد حالت تهوع و استفراغ پس از عمل جراحی نقش به سزایی دارد.
در بالا گفته شد که با لاپاراسکوپی میتوان آناتومی رحم را مشاهده کرد،لوله های رحمی را چک کرد و به درمان کیست،آندومتریوز و حاملگی خارج رحمی پرداخت.حال چند عکس که حین لاپاراسکوپی xa0ثبت شده است این موارد را بهتر نشان می دهد.
اناتومی طبیعی :
کیست تخمدان :
تخمدان پلی کیستیک :
اندومتریوزیس :
اندومتریوما :